Tastbare historie

Palingaken aan de Dutch Mooring

Wij willen historie tastbaar maken en aandacht vragen voor de actuele (paling)visserij! Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw maakten palingaken zeven tot acht reizen per jaar. Eén vracht in één palingaak kon bestaan uit 15.000 tot 20.000 pond paling. Met drie bemanningsleden zeilden ze van Heeg naar Londen, de Theems op naar de Billingsgate fishmarket, tussen de Towerbridge en London Bridge, de zogenaamde ‘Dutch Mooring’. De palingaken hadden daar een eeuwige gratis ligplaats, onder één voorwaarde: de plaats moest altijd bezet zijn door palingaken, anders verviel dat privilege.

Sommige Hegemer zeemannen hadden net zoveel vrienden en bekenden in Londen als in Heeg. De contacten met Londen zijn verwaterd, sinds de laatste reizen van de palingaken. Nu, 80 jaar later, is het tijd weer verbinding met Londen te zoeken. Er zijn al contacten gelegd met de chairman van de Sustainable Eel Group in Londen. Zij kijken er erg naar uit opnieuw een palingaak te mogen begroeten en die wellicht zelfs af te meren aan de Dutch mooring.

Tijdens het London Eel Festival in de laatste week van juni 2019 liggen wij in de St. Katharine Docks in hartje London, vlak bij de Towerbridge en de Dutch Mooring. Het 10 jarig bestaan van de Sustainable Eel Group wordt dan gevierd en wij hebben er ontzettend veel zin in om daarbij te zijn!

Heeg ademt een passie voor historie van de palinghandel.

Pin It on Pinterest