De Theems op, Queenborough naar Hermitage Mooring

De Theems op, Queenborough naar Hermitage Mooring

Vrijdagochtend 21 juni is het prachtig weer, journalist voor o.a. Wooden Boat Nic Compton en onze razende reporter Klaas nemen de rubberboot om ons bij vertrek zeilend te fotograferen en filmen. Na los te hebben gegooid zetten we meteen het zeil en zeilen we de Swale en de Medway af. Nic en Klaas pikken we even later op en over de Swatch kruisen we op met enkele Thames Barges, een machtig gezicht. Omdat de wind pal tegen is en het te smal wordt starten we uiteindelijk de motor en varen we op de motor verder de Thames op.

De Thames is een grote rivier, met in het begin mooie plaatsjes, verderop steeds meer industrie en havenkades en op een gegeven moment zie je dan de grote wolkenkrabbers van Canary Wharf en London City opdoemen en wordt het een drukte van belang. We passeren de Thames Barrier, een mooi kunstwerk waarvoor je je moet melden en dan krijg je een opening waar je doorheen mag varen.

Ondertussen passeren we de nul-meridiaan en bereiken we varend langs Greenwich en de Cutty Sark het westelijk halfrond. Aan stuurboord hebben we dan Canary Wharf, het financiële centrum van Londen. Aan de andere oever zijn de meeste oude pakhuizen langs de Thames omgebouwd tot wooncomplexen.

Uiteindelijk komen we rond de laatste bocht en doemt de Tower Bridge op. Bij de Hermitage Mooring staan een paar mensen ons op te wachten. Het zijn James die er werkt en Ann die er op een schip woont. We waren op de rivier al gespot en we liggen vlot afgemeerd. Met een prachtige reis achter de rug en het besef dat we een stuk historie tot leven hebben gebracht is het ontroerend om de reis te hebben volbracht. Met natte ogen feliciteren we elkaar en de groepsfoto wordt door Nic Compton gemaakt. Wat een belevenis, wat een voorrecht, wat een mooi team om dit mee te hebben gedaan!

Pin It on Pinterest