KYII meert aan in Enkhuizen

KYII meert aan in Enkhuizen

Aanstaande vrijdag 19 oktober meert de KYII aan bij de kade van Vishandel Klooster in Enkhuizen en lost daar een vracht paling uit Friesland. Het is een voorbereiding op de overtocht naar Londen die komend voorjaar gemaakt gaat worden.

In 2019 bestaat de Sustainable Eel Group in Engeland 10 jaar. In die tien jaar is veel gedaan om de Europese palingsector te verduurzamen en de palingstand in de Europa te verbeteren. Stichting De Palingaak, eigenaar van de Korneliske Ykes II, vaart ter ere van dit jubileum met een twaalfkoppige bemanning naar Engeland. Gedurende een week ligt de aak in St Katharine’s Dock Marina, vlak bij de Tower Bridge en de oude ‘Dutch Mooring’. Die reis zal bij goed weer 3 à 4 dagen duren, maar er wordt gerekend op een week.

Vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur is de historische aak te bezichtigen aan de loskade in Enkhuizen. Freerk Visserman, de palingvisser en -handelaar uit Heeg, lost de paling en vertelt over de palingvisserij, de aanstaande tocht naar Londen en hoe de palingvisserij zich de laatste jaren opnieuw heeft uitgevonden.

Adres: Vishandel Klooster Volmolen 8, 1601 ET Enkhuizen

Pin It on Pinterest