Palingaak KYII en London

De Korneliske Ykes II is een prachtig stuk historie over 200 jaar vaart met levende paling naar London, oude tijden herleven.

Stichting De Palingaak is de trotse eigenaar van de palingaak Korneliske Ykes II. Met inspanning van vele vrijwilligers, professionals en heel veel bedrijven, fondsen en stichtingen die de bouw van de palingaak mogelijk hebben gemaakt, gleed in 2009 na jaren van voorbereiding en bouwen de reconstructie van de Korneliske Ykes van de helling af.

Stichting De Palingaak draagt nu bijna 10 jaar zorg voor dit historische schip en slaagt erin aan vele gasten het verhaal van de bouw van deze grootste houten aak te vertellen. In de zomer zet de aak op vele avonden koers naar het Heegermeer om gasten te laten ervaren wat het betekende om met zo’n groot schip te varen. Het schip zelf is indrukwekkend, maar de bouw ervan spreekt misschien nog wel meer tot de verbeelding. Het vele zware hout en een robuuste constructie van dikke spanten en inhouten boezemen ontzag in, helemaal wanneer gasten zich bedenken dat het schip door mensenhanden is vervaardigd.

Pin It on Pinterest