Passie voor hout

Het bouwen van houten schepen, palingvisserij, palinghandel en palingaken behoren al eeuwen tot het DNA van Heeg. Het zit het dorp en de Heegemers in het bloed. Elke dag zien ze nog de erfenis van de palinghandel. Bewaard gebleven huizen in het oude centrum zijn eeuwen gelden gebouwd voor palinghandelaren. De palingaak Korneliske Ykes II heeft haar vaste ligplaats in de dorpskom van Heeg, bij de helling waar vroeger de vele aken van stapel liepen.

De palingaak, traditionele schepen en traditionele scheepsbouw wordt gedragen door de gemeenschap in Heeg.  Dat blijkt uit een serie uitgaven die is verschenen over palingvisserij en palinghandel, maar ook uit het meewerken aan het realiseren van een nieuw onderkomen voor de tjotters van de Stichting Friese Tjottervloot. Deze stichting woont nu samen met Watersportvereniging Heeg aan het Heegermeer en leert de jeugd zeilen in de kleine houten platbodems, de kleine zusjes van de palingaak. Sinds 1946 zijn al vele Heegemers actief om de jeugd op te leiden in de tjotters. Eerst bij zeilschool It Beaken, nu via de stichting. Vele partijen en bedrijven organiseren gezamenlijke evenementen waar de palingaak en de tjotters een belangrijke rol in spelen.

Heeg is bovendien al sinds 1968 de thuishaven van houten ronde en platbodemjachten die er jaarlijks hun reünie houden. Allemaal schepen die nu louter voor het plezier worden gebruikt, maar die ooit vracht en personen vervoerden. Van wyldsjitter en boastje tot ielbûsen en palingaken, al deze houten schepen werden op de werven in Heeg gebouwd als vervoermiddelen.

Heeg ademt -nog steeds- de passie voor houten schepen.

Pin It on Pinterest